Părinții susțin revenirea la școală cu bucurie și entuziasm

Copiii pot experimenta o gamă largă de emoții în perioada reîntoarcerii la școală. Unii pot fi entuziasmați de revederea colegilor și de reluarea activităților școlare, în timp ce alții pot simți anxietate sau teamă în legatură cu provocările noului an școlar.

Reîntoarcerea copilului la școală după vacanță poate fi ușurată de o perioadă de tranziție care să asigure o schimbare treptată a programului zilnic. Implicarea părintilor este esențială și absolut necesară! Oferiți sprijin emoțional, încurajați copilul pentru implicarea în activitățile școlare și stabiliți o rutină clară înainte de începerea școlii!

În perioada vacanței, programul zilnic s-a schimbat, orele de culcare și trezire, de asemenea. Revenirea la programul pentru școală trebuie să se facă gradual. Conveniți împreună cu copilul dumneavoastră o trezire mai devreme treptată până ajungeți la ora necesară din timpul programului școlar. Trezindu-se mai devreme, copilul va simți nevoia să meargă mai repede seara la culcare. Își va însuși treptat, un alt program.

Creați o rutină clară, momente destinate lecturii și altor activități pregătitoare pentru școală – rebusuri, desen, pictură, rezolvare de probleme practice de matematică etc. Anticipați astfel programul din timpul școlii. Acest lucru oferă copilului dumneavoastră un sentiment de siguranță și predictibilitate. Implicați copilul în activități ce țin de organizarea camerei, biroului, bibliotecii cu cele necesare activităților școlare, în achiziționarea rechizitelor și a uniformei. Îl conectați treptat la motivația pentru a merge la școală!

Fiți disponibili și ascultați-l pe cel mic în legătură cu temerile și îngrijorările pe care le poate avea odată cu începerea școlii. Comunicarea deschisă și fără critică îl va ajuta să se simtă confortabil în a vorbi despre ceea ce îl neliniștește. Găsiți împreună soluții și asigurați-l că veți fi mereu disponibil pentru a face acest lucru și în timpul anului școlar!

Ajutați-l să-și reîntâlnească colegii preferați la un loc de joacă pentru o reconectare pozitivă pentru începerea școlii!

Toate acestea, făcute cu bucurie și entuziasm, pregătesc psihologic copilul pentru revenirea la școală și adaptarea cu succes la noul program, iar dumneavoastră veți fi liniștiți și disponibili pentru el de la debutul școlii!

Un an academic plin de realizări!

Conf. univ. dr. Elena Anghel Stănilă
Psiholog educațional MD, prof. înv. primar Patricia Dima

Foto: pexels.com