Nevoia de consiliere

Obținerea succesului în toate planurile vieții – personal, familial, profesional – a devenit scopul vieții noastre. Satisfacerea acestei dorințe depinde de combinația reușită între cunoașterea de sine, puterea minții de a modela obiective în acord cu nevoile individuale și munca susținută. Din această perspectivă, putem spune orientarea, consilierea și dezvoltarea carierei este un obiectiv necesar pentru creșterea calității vieții individului în zilele noastre.

Aproape fiecare individ este afectat de schimbările din piața muncii. Firmele se reorganizează, unele posturi se desfințează, în timp ce altele se crează. Inovațiile tehnologice schimbă felul în care oamenii își desfășoară activitatea profesională. Societatea actuală, bazată pe informație, impune ca oamenii să fie capabili să învețe pe tot parcursul vieții. Lucrurile se schimbă atât de repede încât lipsa de conectare profundă la realitate poate aduce neplăceri individului și familiei sale.

Timpul schimbă și el prioritățile personale, situația și stilul de viață. Schimbările din planul relațiilor, transformările fizice și psihice, cele din planul sănătății și schimbările de domiciliu necesită reevaluarea priorităților. Dacă oamenii înțeleg că a munci e natural și firesc și învață cum să-și modeleze cariera, vor face ajustările necesare.

Consilierea carierei reprezintă compatibilizarea între resursele, aspirațiile și interesele personale cu oferta existentă de educație, formare și integrare socio-profesională. Este o abordare holistică deoarece privește individul sub toate aspectele semnificative ale vieții și cu toate rolurile asumate. În astfel de condiții consilierea carierei necesită întâlnirea între specialist și persoana care dorește să-și optimizeze viața cu scopul atingerii unui echilibru personal.

Specialistul în consiliere pentru carieră

Calitățile necesare unui consilier sau consultant în carieră sunt: competență, responsabilitate, empatie, respect, dorință de cunoaștere, creativitate și umor. Disponibilitatea consilierului în carieră de a-l cunoaște pe omul din fața sa în profunzime e vitală. Vorbim despre experiențele sale de viață, fondul ereditar irepetabil, valorile, aspirațiile și atitudinile cristalizate în contexte diferite ale existenței.

Complexitatea orientării vocaționale realizată pe tot parcursul vieții impune astăzi crearea unor programe formative adaptate particularităților unei societăți aflată în schimbare. Specialiștii formați au responsabilitatea de a ajuta oamenii să-și găsească drumul personal și profesional care să le permită creșterea calității vieții.

*Articolul integral poate fi consultat în revista “Tribuna învățământului” nr. 2, serie nouă, februarie 2020, https://tribunainvatamantului.ro/2020/03/27/premise-psihoeducationale-pentru-cresterea-calitatii-vietii/