Reziliența – un salt evolutiv în dezvoltare

Reziliența este definită frecvent drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile.

Anxietatea și stresul pot deveni motoare importante pentru activarea resurselor personale care ne mențin în viață într-un echilibru mai mult sau mai puțin adaptativ.

Psihicului nostru îi place să trăiască în siguranță. Marea lui plasticitate îl face să găsească soluții pentru situațiile adversive cu care ne confruntăm. Datorită structurilor sale sănătoase, reglatoare, psihicul ne permite să ne construim viața într-un mod sănătos chiar și în situații extrem de dificile.

Rolul specialiștilor în resurse umane

Pandemia cu care ne confruntăm este o provocare importantă pentru autocunoaștere și dezvoltare personală. Aceasta provoacă o transformare evolutivă a fiecăruia dintre noi.

În aceste condiții, oamenii au nevoie să știe că specialiștii în Resurse Umane vin în întâmpinarea nevoii lor de a-și crește nivelul calității vieții sau al satisfacției cu viața. Aceștia trebuie să aibă în vedere starea de bine a personalului în toate ariile vieții – atât pe plan personal, familial, profesional, cât și comunitar. Mai mult ca oricând, în situații extreme oamenii au nevoie să-și ofere o viață mai conectată la sine, la propriile trebuințe și dorințe.

În organizații întâlnim persoane care aveau și înainte de pandemie un exercițiu al contactului cu sine și al analizei personale. Acestea au structuri psihice mai sănătoase, mai echilibrate și o capacitate mai mare de reziliență. Pentru acestea responsabilii de resurse umane pot face optimizare centrată pe definire de obiective personale, familiale, profesionale, comunitare. De asemenea, pot face conștientizarea resurselor interioare pentru îndeplinirea acestor obiective. Un bun management al timpului în toate ariile vieții este util în condițiile pandemiei și muncii de acasă.

Asistența de specialitate a psihologului

În organizații există însă și persoane mai puțin conectate la sine. Acestora situația de viață provocată de pandemie le-a ridicat o serie de întrebări existențiale profunde. Ele pot fi îndrumate de către responsabilii de resurse umane către ajutor specializat oferit de psihologii educaționali și consilieri psihologici. Cu ajutorul specialiștilor în domeniu, aceste persoane pot identifica răspunsuri și soluții aplicative. În felul acesta își pot crește nivelul calității vieții, pot obține o punere în acord cu propriile nevoi, o creștere a satisfacției cu viața.

Deloc de neglijat sunt persoanele tulburate, cu manifestări mai puțin adaptative. Este vorba despre cei care au rămas cu depresii, anxietăți greu de controlat sau diverse somatizări care îi invalidează sau le blochează eficiența. Multiple planuri ale vieții pot fi astfel afectate. Recomandarea pentru aceștia este urmarea unui proces terapeutic care să le permită o mai bună cunoaștere de sine și o activare mai ușoară a mecanismelor de reziliență. Îndrumare venită astfel din partea specialiștilor HR este salvatoare și sănătoasă pentru resursa umană a organizației.

Omul transformat

OMUL nu mai este ACUM ce a fost cândva. Este un OM TRANSFORMAT care, folosindu-și toate resursele, a luptat cu situațiile neprietenoase. A fost confruntat cu spectrul bolii, cu pierderea umană, cu munca de acasă și gestionarea de roluri multiple zi de zi (mamă, tată, femeie, bărbat). Acestora li s-au adăugat gestionarea șomajului tehnic, incertitudinea materială, schimbări la locul de muncă. Măsuri de protecție impuse de contextul pandemiei sunt și ele greu de acomodat. Provocările lansate de pandemie au devenit surse importante de cunoaștere și autocunoaștere. Astfel, au conturat din ce în ce mai mult nevoia omului de dezvoltare și optimizare personală. Vorbim așadar de omul transformat, OMUL COMPLET. Este omul care dorește o creștere a calității vieții sale ca modalitate de reziliență la situația limită, extrem de adversivă prin care a trecut în prima parte a anului 2020.

Conf. univ. dr. Elena Anghel Stănilă

Foto: Pixabay.com