Munca de acasă era un concept mai puțin cunoscut și utilizat înainte de pandemie. Odată cu virusul Covid-19, în casele și în familiile noastre au intrat puternic și … slujbele noastre. Munca de acasă face și mai dificilă încercarea de a pune în echilibru viața profesională și pe cea viața personală și familială. Acum intră una peste alta, împart același spațiu și chiar același timp. dacă parentingul părea dificil înainte, acum pare un dezastru complet.
Viața profesională pe noi coordonate
Munca de acasă are farmecul ei, dar și provocările firești asociate mai ales când în preajmă se află unul sau mai mulți copii. Aceștia sunt o sursă de energie inepuizabilă, foarte ancorați în propriile nevoi. Sunt foarte perseverenți în a obține tot ceea ce își doresc în relația cu persoanele semnificative din viața lor. Prezența, disponibilitatea, implicarea, afecțiunea și atenția împărtășită sunt permanent dorite de copii, indiferent de vârstă.
Cunoașterea particularităților psihologice ale acestora ne poate ajuta în procesul de îmbinare a activităților profesionale, cu cele familiale și parental-filiale. Sunt necesare o agendă zilnică bine realizată și o planificare din timp a activităților. Astfel putem gestiona mai ușor și mai productiv toate sarcinile. Corelarea propriei activități cu cea a celuilalt părinte este absolut necesară. Se pot face ajustări de program când situația o impune. Un copil hrănit emoțional, satisfăcut de interacțiunea cu părintele său se va juca și singur o perioadă de timp.
O bună organizare a spațiului casei se impune astfel încât fiecare membru al familiei să aibă spațiul său personal, în care poate desfășura activitățile pe care și le propune. Chiar și în situația în care copiii sunt foarte mici e bine să avem zona de joacă delimitată ca și cel la care numai adulții au acces pentru desfășurarea activităților profesionale.
Gândirea pozitivată, o gestionare corectă a stresului dat de contextul pandemiei ar trebui să fie promovate. Să nu uităm că „radarul lor emoțional” funcționează non-stop, starea de bine a copiilor fiind dependentă de cea a adulților semnificativi. Așadar e important ca noi, adulții, să avem o stare echilibrată și centrată pe soluții productive pentru întreaga familie.
Conf. univ. dr. Elena Anghel Stănilă