Prima zi de creșă sau grădiniță

Ar fi de dorit ca în prima zi sau primele zile de creșă sau grădiniță, mama, sub îndrumarea cadrului didactic, să facă parte din procesul de acomodare și integrare!

Intrarea cu copilul până în clasă, discuții pe un ton plăcut cu doamna educatoare în prezența copilului, plecarea mamei în afara clasei sau în curtea grădiniței lăsând copilul într-o stare de echilibru, toate contribuie la o primă imagine plăcută a noului mediu și la o acomodare blândă și de succes!

Dacă politica grădiniței permite, copilul poate aduce un obiect investit cu energia mediului familial. Poate fi o brățară, o jucărie, o păturică, o sticlă de apă cu o poveste. Orice îi amintește de acasă, îi oferă continuitate și îi este familiar.

Prima zi de grădiniță poate fi un succes sau din contră. Nu vă bucurați prematur, nu vă descurajați! Acomodarea de la începutul grădiniței este un proces de durată variabilă, în funcție de particularitățile fiecărui copil. Pe lângă acestea se adaugă cât de pregătiți sunt restul colegilor și părinților, experiența și disponibilitatea educatoarelor, starea de sănătate a copilului (cât de puternic este sistemul său imunitar).

Un factor important pentru succesul adaptării la grădiniță sau la școală poate fi pregătirea emoțională a părinților, propriile experiențe în ceea ce privește preșcolaritatea, dar și starea emoțională actuală, disponibilitatea de a se desprinde de copil.

Este posibil ca la prima viroză (în care copilul este constrâns să petreacă o perioadă de recuperare la domiciliu) acest proces de acomodare să se reia.

Va fi din ce în ce mai ușor de fiecare dată!

Vă dorim succes și vă așteptăm în centrul nostru pentru o informații și experiențe particularizate și eficiente!

Florina Șerban, Psiholog educațional MD

Foto: Pexels.com